- Szczegóły
- Odsłony: 684
HOT DOGI Z SEREM ZAWINIĘTE W PSZENNE TOSTY
Składniki na 2 porcje
ü 4 małe parówki
ü 4 duże kromki chleba tostowego
ü 2 łyżeczki masła
ü 4 plasterki żółtego sera
ü 4 łyżeczki keczupu
ü Zioła prowansalskie i przyprawa do pizzy do posypania
ü Wykałaczki
- Z parówek zdejmij foliowe osłonki. Każdą kromkę chleba tostowego posmaruj cienko masłem. Lekko oprósz przyprawami. Na chlebie rozłóż plasterki sera. Posmaruj je keczupem. Na tym umieść kiełbaski.
- Przeciwległe końce tostów zawiń do środka, tak by zachodziły na siebie ponad parówkami. Całość zepnij wykałaczkami, aby kanapki nie rozpadły się podczas pieczenia.
- Rożki z parówkami ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego uprzednio do temperatury 180st. Piec 7 – 10 min, aż chleb ładnie się zrumieni. Gotowe kanapki polej keczupem lub ulubionym sosem. Smacznego J
- Szczegóły
- Odsłony: 716
Kólko kulinarne
Zajęcia kólka kulinarnego odbywają się
w każdą środę z podziałem na 2 grupy:
- klasy młodsze - w godzinach od 12.15 do 13.50
- klasy starsze - w godzinach od 13.05 do 14.40
Zasady uczestnictwa w kółku kulinarnym:
- uczniowie na zajęcia przynoszą fartuch ochronny,
- uczniowie przynoszą wskazane przez nauczyciela akcesoria kuchenne (np. nożyk, łyżka, widelec, talerzyk, deska do krojenia, miseczka, pojemnik do przechowywania żywności)
- uczniowie przynoszą wskazane przez nauczyciela składniki do sporządzenia potrawy,
- uczniowie odpowiedzialnie przygotowują się do zajęć (w przypadku nie przyniesienia potrzebnych składników uniemożliwone będzie wykonanie danej potrawy),
- uczniowie zobowiązani są do ścisłego przestrzegania ustalonych zasad BHP.
Kółko nie jest dofinansowywane z funduszu szkoły.
Prowadząca zajęcia: Elżbieta Bijak
- Szczegóły
- Odsłony: 689
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI I SZYNKĄ
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI I SZYNKĄ
Składniki:
Makaron ( gruby, penne np. świderki)
Szynka
Plaster boczku wędzonego
Ser żółty (starty na tarce grube oczka)
Cukinia, pomidory, cebula, ogórek zielony, papryka w dowolnych kolorach
Zioła: oregano, tymianek, bazylia, mielony czosnek oraz przyprawa do makaronu
Keczup
Ugotować makaron, (nie wolno rozgotować), lekko wystudzić. Wykładać warstwami w formie do zapiekania: na dno formy wlać 1 do 2 łyżek oleju, następnie makaron, pokrojoną w kostkę szynkę, boczek, warzywa, polać keczupem. Posypać całość obficie wymienionymi ziołami i przyprawami. Na wierzch posypać startym serem, pokrojoną zieloną pietruszką lub szczypiorkiem i znów polać keczupem. Wstawić do piekarnika do zapiekania. Smacznego