HOT DOGI Z SEREM ZAWINIĘTE W PSZENNE TOSTY

Składniki na 2 porcje

ü  4 małe parówki

ü  4 duże kromki chleba tostowego

ü  2 łyżeczki masła

ü  4 plasterki żółtego sera

ü  4 łyżeczki keczupu

ü  Zioła prowansalskie i przyprawa do pizzy do posypania

ü  Wykałaczki

  1. Z parówek zdejmij foliowe osłonki. Każdą kromkę chleba tostowego posmaruj cienko masłem. Lekko oprósz przyprawami. Na chlebie rozłóż plasterki sera. Posmaruj je keczupem. Na tym umieść kiełbaski.
  2. Przeciwległe końce tostów zawiń do środka, tak by zachodziły na siebie ponad parówkami. Całość zepnij wykałaczkami, aby kanapki nie rozpadły się podczas pieczenia.
  3. Rożki z parówkami ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego uprzednio do temperatury 180st. Piec 7 – 10 min, aż chleb ładnie się zrumieni. Gotowe kanapki polej keczupem lub ulubionym sosem. Smacznego J

Kólko kulinarne

muffinki

 

 Zajęcia kólka kulinarnego odbywają się

w każdą środę z podziałem na 2 grupy:

  • klasy młodsze - w godzinach od 12.15 do 13.50
  • klasy starsze - w godzinach od 13.05 do 14.40

Zasady uczestnictwa w kółku kulinarnym:

- uczniowie na zajęcia przynoszą fartuch ochronny, 

- uczniowie przynoszą wskazane przez nauczyciela akcesoria kuchenne (np. nożyk, łyżka, widelec, talerzyk, deska do krojenia, miseczka, pojemnik do przechowywania żywności)

- uczniowie przynoszą wskazane przez nauczyciela składniki do sporządzenia potrawy, 

- uczniowie odpowiedzialnie przygotowują się do zajęć (w przypadku nie przyniesienia potrzebnych składników uniemożliwone będzie wykonanie danej potrawy),

- uczniowie zobowiązani są do ścisłego przestrzegania ustalonych zasad BHP.

Kółko nie jest dofinansowywane z funduszu szkoły.

Prowadząca zajęcia: Elżbieta Bijak

 

 

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI I SZYNKĄ

IMG 20161012 142724

 

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI I SZYNKĄ

Składniki:

Makaron ( gruby, penne np. świderki)
Szynka
Plaster boczku wędzonego
Ser żółty (starty na tarce grube oczka)
Cukinia, pomidory, cebula, ogórek zielony, papryka w dowolnych kolorach
Zioła: oregano, tymianek, bazylia, mielony czosnek oraz przyprawa do makaronu
Keczup
Ugotować makaron, (nie wolno rozgotować), lekko wystudzić. Wykładać warstwami w formie do zapiekania: na dno formy wlać 1 do 2 łyżek oleju, następnie makaron, pokrojoną w kostkę szynkę, boczek, warzywa, polać keczupem. Posypać całość obficie wymienionymi ziołami i przyprawami. Na wierzch posypać startym serem, pokrojoną zieloną pietruszką lub szczypiorkiem i znów polać keczupem. Wstawić do piekarnika do zapiekania. Smacznego

IMG 20161012 142729

IMG 20161012 142825

 

Akcje w których uczestniczymy

polskabiega.jpg
Copyright © 2019 Szkoła Podstawowa nr 2 w Siewierzu. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.

Migawki

zero.jpg
Friday the 23rd. Siewierz 2013